Ontdek onze exclusieve zomerdeals

Bekijk actie 

Je hebt last van

Symptomen van gehoorverlies

Heb je klachten of twijfels over jouw gehoor?

Blijf er niet mee rondlopen. Neem contact op met één van onze winkels bij jou in de buurt. Onze specialisten voor het gehoor staan voor je klaar.

vind jouw vestiging

Maak een afspraak 

Symptomen van gehoorverlies

Als je ouder wordt, gaat je gehoor langzaam achteruit. Je hebt niet altijd door dat je minder goed hoort. Met andere woorden, gehoorverlies ontwikkelt zich geleidelijk. Achteraf, als je mensen met een gehoorverlies er naar vraagt, zijn er voldoende signalen geweest, die erop wezen dat het gehoor minder goed werkte.

De meest voorkomende symptomen zijn:

  • Zelf harder praten

  • Je met name hoge stemmen en tonen niet goed hoort

  • Je het gevoel hebt dat je niet meer zo goed hoort als vroeger

  • Je niet prettig voelen in een omgeving met lawaai

  • Het niet horen van de telefoon of deurbel

  • Het geluid van de TV, radio, muziek moet steeds harder

  • Je steeds vraagt om iets te herhalen

  • Je vindt dat andere mensen moeilijk te verstaan zijn

  • Klaagt over gesuis, een piep of een brom in de oren

  • Gauw moe wordt in grote gezelschappen

Het is lastig om gehoorverlies bij jezelf te herkennen, omdat je hersenen zich automatisch aanpassen en het gehoorverlies compenseren. Je hoort harde geluiden dan niet meer zoals je ze vroeger hoorde. Bovenstaande symptomen klinken namelijk niet bij iedereen direct bekend. Na een tijdje ‘vergeten’ je hersenen hoe ze moeten horen, terwijl jij dat zelf niet doorhebt. Daarom is het vaak zo dat de mensen in je omgeving je erop moeten wijzen dat je minder goed hoort. Dit kan leiden tot irritaties en een onzeker gevoel. Hier lees je meer over de vier belangrijkste symptomen van gehoorverlies.

De 4 belangrijkste symptomen van gehoorverlies

Oorsuizen

Gehoorbeschadiging ontstaat door te lange blootstelling aan harde geluiden. Wanneer je last hebt van een piep in het oor of oorsuizen, is dat een eerste symptoom. Een piep in het oor na een avondje stappen geeft aan dat je te veel lawaai hebt gehoord. Meestal trekt dat wel weg maar op den duur kan het een blijvende beschadiging geven – een constant hoorbaar oorsuizen, tinnitus genoemd – die onomkeerbaar is.

Verschillende toonhoogtes

Een normaal, gezond oor kan frequenties horen van 20 tot 20.000 Hertz (Hz). Hoe hoger de toon, hoe hoger de frequentie. Bij gehoorschade kan iemand in elke frequentie een andere mate van gehoorverlies hebben en geluiden verschillend ervaren. Sommige geluiden zijn te hard of te zacht, terwijl je andere geluiden heel goed kunt horen. Het kan zijn dat je hoge tonen niet goed hoort en lage tonen wel, of andersom.

Het lokaliseren van geluid

Wanneer je oren worden blootgesteld aan te veel en langdurig lawaai, beschadigen de trilhaartjes in het slakkenhuis (het binnenoor). Deze haartjes zijn minuscuul en worden in beweging gebracht door geluidsgolven. De trilhaartjes geven vervolgens via de gehoorzenuw een signaal naar de hersenen, waar het als geluid wordt waargenomen. Bij overbelasting door te hard of langdurig geluid kunnen de trilhaartjes breken. Dit kan in beide oren in verschillende mate gebeuren, waardoor het ontvangen van geluid in stereo vervalt. Daardoor is het moeilijker om te bepalen waar geluid vandaan komt.

Het harder zetten van radio of televisie

Wanneer je steeds harder gaat praten en het volume van de radio of televisie steeds harder zet, kan dit een teken zijn van gehoorschade. De trilharen in je oor hebben meer prikkeling nodig om een signaal door te geven en het oor past zich aan op het harde geluidsniveau door ongevoeliger te worden. Een gezond oor past zich na een tijdje weer automatisch aan tot een hogere gevoeligheid, maar als het gehoor beschadigd is, herstelt het oor niet meer. Met als gevolg dat je steeds harder gaat praten en het geluid van radio en televisie steeds harder zet.

Mate van gehoorverlies

Er zijn vijf verschillende niveaus van gehoorverlies, variërend van:

  • Normaal
  • Licht
  • Gemiddeld
  • Ernstig
  • Zeer ernstig

Je audicien meet de intensiteit van een geluid en de mate van gehoorverlies in decibel (dB). Maak een afspraak of kom langs voor een gratis uitgebreide gehoortest bij je Oogwereld Hoorzorg audicien. Na deze gehoortest krijg je een uitgebreide uitleg over de resultaten met als het nodig is, een aanbod om geheel vrijblijvend en gratis de nieuwste gehoortoestellen passend bij de wensen en het gehoorverlies, te ervaren. Zonder enige verplichting.

Je kunt nu ook al een indicatie krijgen over de gezondheid van je oor, via onze online hoortest.

Neem Contact Met Ons Op voor Meer Informatie

Bij Oogwereld Hoorzorg staan we klaar om jou te ondersteunen bij het begrijpen en leren omgaan met gehoorverlies. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie, deskundig advies en persoonlijke ondersteuning. Samen kunnen we werken aan het vinden van effectieve oplossingen en het verbeteren van jouw algehele welzijn.

vind jouw vestiging

Wat voor klachten heb je?

Heb je klachten of twijfels over jouw zicht?

Blijf er niet mee rondlopen. Neem contact op met één van de winkels bij jou in de buurt. Onze meesters voor het oog staan voor je klaar.

vind jouw vestiging

Maak een afspraak