Ontdek onze exclusieve zomerdeals

Bekijk actie 

Staar

Heb je klachten of twijfels over jouw zicht?

Blijf er niet mee rondlopen. Neem telefonisch contact op met één van de winkels bij jou in de buurt en vraag naar de mogelijkheden.

vind jouw vestiging

Wat is staar?

Staar is een vertroebeling van de ooglens. Achter de pupil zit een doorzichtige lens die helder moet zijn om goed te kunnen zien. De lens wordt stugger en harder naarmate we ouder worden, ook kunnen de eiwitten in de lens samenklonteren waardoor we een vertroebeld beeld krijgen. Meestal ligt het dus aan de veroudering, maar staar kan ook aangeboren of het gevolg van een ziekte zijn.

Symptomen van staar

Hoe groter de vertroebeling is, hoe meer staar merkbaar is. Als staar alleen aan de randen van de lens zit, zal de last nog meevallen. Als de troebele plek in het midden zit, kunnen er klachten ontstaan, zoals dubbel of wazig zien. Ook kunnen kleuren doffer overkomen. Als een sterkere bril ineens noodzakelijk is, kan dat komen door staar.

Staar ontwikkelt zich heel langzaam. Daardoor is er in het begin weinig van te merken. Pas later, als een groter deel van de ooglens is aangetast, gaat het gezichtsvermogen achteruit. Staar kan worden ontdekt door een opticien, maar die kan het niet behandelen. Daarvoor is een oogarts nodig.

Wat is de oorzaak van staar?

  • Ouderdom: de belangrijkste oorzaak van staar is ouderdom. Wanneer je ouder wordt, kunnen eiwitten in de lens samenklonteren, wat de ooglens troebel kan maken.
  • Erfelijkheid: staar kan aangeboren zijn en op een jonge leeftijd tot uiting komen.
  • Inwendige oogontsteking
  • Diabetes
  • Roken, alcoholgebruik en ongezonde voeding
  • Overmatige blootstelling aan zonlicht
  • Bepaalde medicatie, zoals ontstekingsremmers

Staar en het dagelijks leven

Tijdens het autorijden kan de last van staar groter worden. Koplampen van tegenliggers werken dan namelijk verblindend. Vooral in het donker is dat dus lastig. Of autorijden nog kan, wordt bepaald aan de hand van een gezichtsveldonderzoek. De optometrist of oogarts kan deze test uitvoeren.

In het dagelijks leven zijn er meer dingen die de kans op staar enigszins kunnen vergroten, zoals langdurige blootstelling aan fel zonlicht. Het is daarom verstandig een zonnebril te dragen. Ook door gezond te eten, niet te roken en niet teveel te drinken kun je de kans op staar verminderen.

Behandeling van staar

Er zijn geen medicijnen tegen staar. De enige manier om ervan af te komen, is een operatie waarbij de troebele lens wordt vervangen door een heldere kunstlens. Een operatie is niet direct noodzakelijk. Het is namelijk niet zo dat door er eerder bij te zijn het resultaat ook beter is. Wel is het zo dat bij vroegere ingrepen de kans op complicaties kleiner is.

Bij een operatie worden de ogen niet tegelijk behandeld. Tussen beide ogen zit minimaal vier weken. Zo kan het ene oog volledig herstellen en kan de oogarts bepalen hoe sterk de lens in het tweede oog moet zijn. Het onbehandeld laten van staar kan dan leiden tot blindheid.

Wij staan voor je klaar

Heb je last van klachten die passen bij staar? Blijf er niet mee rondlopen. Neem telefonisch contact op met één van de winkels bij jou in de buurt en vraag naar de mogelijkheden.

vind jouw vestiging

Wat voor klachten heb je?

Heb je klachten of twijfels over jouw zicht?

Blijf er niet mee rondlopen. Neem contact op met één van de winkels bij jou in de buurt. Onze meesters voor het oog staan voor je klaar.

vind jouw vestiging

Maak een afspraak