Ontdek onze exclusieve zomerdeals

Bekijk actie 

Blepharitis

Heb je klachten of twijfels over jouw zicht?

Blijf er niet mee rondlopen. Neem telefonisch contact op met één van de winkels bij jou in de buurt en vraag naar de mogelijkheden.

vind jouw vestiging

Wat is blepharitis?

Blepharitis is een chronische ontsteking aan de oogleden die veroorzaakt wordt door een overmatige groei van normale bacteriën die leven op de rand van het ooglid aan de voet van de oogharen. Blepharitis is vaak de voorloper van ernstige ooglidziekten, zoals meiboomklier dysfunctie (MGD) en droge ogen. Het kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd of geslacht, maar komt over het algemeen vaker voor als een persoon ouder is omdat de tranen dan meestal minder antilichamen bevatten.

Twee soorten blepharitis

Er zijn twee soorten blepharitis: anterieure blepharitis en posterieure blepharitis. Bij anterieure zijn de ooglidranden ontstoken. Bij posterieure blepharitis zijn de afvoergangen van de talgkliertjes ontstoken. Hierdoor is er juist minder of meer talg. Het kan zo zijn, dat je last hebt van 1 vorm of allebei de vormen tegelijkertijd.

Symtomen van blepharitis

Blepharitis gaat vaak samen met de volgende klachten:

  • Jeukende ogen

  • Tranende ogen

  • Wazig zicht

  • Geïrriteerde ogen

  • Branderige ogen

Daarnaast kunnen de klachten bestaan uit een ‘zandkorrel’ gevoel, milde lichtschuwheid, leesklachten, afscheiding, rode ogen, zwaar gevoel in de oogleden, excessief knipperen of wisselend zicht. Ook kan men last hebben van korstjes en/of schilfers op de oogleden en het kan ook zijn dat de oogleden ‘s morgens aan elkaar blijven plakken. In een gevorderd stadium kan er sprake zijn van bultjes op de oogleden en ingegroeide oogharen.

Wat is de oorzaak van blepharitis?

Als deze bacteriegroei toeneemt, vormt er een slijmlaagje (biofilm) langs de wimpers. Bacteriële giftige stoffen en een parasiet genaamd Demodex worden vervolgens gevangen en beginnen het ooglid binnen te dringen en veroorzaken zwelling. Hierdoor ontstaat mogelijke schade aan de traanklieren wat negatieve invloed zal hebben op de kwaliteit en kwantiteit van de traanproductie. Doordat de traanproductie afneemt, nemen ook de natuurlijke antistoffen nog verder af en blijven de bacteriën zich ontwikkelen, waardoor zich een vicieuze cirkel vormt.

Wie heeft er vaker last van blepharitis?

Blepharitis is vaak de voorloper van ernstige ooglidziekten, zoals meiboomklier dysfunctie (MGD) en droge ogen. Het kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd of geslacht, maar komt over het algemeen vaker voor als een persoon ouder is omdat de tranen meestal minder antilichamen bevatten naarmate men ouder wordt.

Behandeling van blepharitis 

Blepharitis kan behandeld worden door middel van een BlephEx apparaat. Het BlephEx apparaat is vergelijkbaar met een elektrische tandenborstel. De behandeling kun je niet zelf doen, maar wordt door een oogheelkundig specialist verzorgd. De BlephEx behandeling wordt (nog) niet vergoed door zorgverzekeraars. Dit komt omdat de behandeling nog erg nieuw is.

Korte uitleg
Door middel van een elektrisch gedreven micro sponsje worden de oogleden veilig en grondig gereinigd om verspreiding van bacteriën tegen te gaan. De behandeling duurt 6-8 minuten. De oogspecialist zal je adviseren over hoe je thuis de ogen schoon kunt houden. Aangezien thuis reinigen semi effectief is, wordt de BlephEx behandeling elke 4-8 maanden herhaald.

Wat doet het?
Dankzij BlephEx kan de oogspecialist heel precies en veilig de oogleden en de oogharen reinigen en de ontstane biofilm afbreken. Hierdoor zal er vrijwel direct verbetering optreden in de symptomen. Belangrijker nog, doordat de biofilm langs de rand van het ooglid wordt afgebroken kan de oogspecialist voorkomen dat er lange termijn schade aan de traanklieren ontstaat en kan voorkomen worden dat u gaat leiden aan andere oogziektes zoals MGD of droge ogen.

Welk resultaat mag je verwachten?
De resultaten zijn direct na de behandeling al zichtbaar. De behandelingen hebben als doel om de ontsteking in de rand van het ooglid weg te nemen en daarmee de symptomen te verminderen. De behandeling geeft in veruit de meeste gevallen een enorme verbetering. De ontsteking wordt grondig aangepakt en de nadelige gevolgen, zoals jeuk, afscheiding, brandend gevoel, irritaties, tranende ogen, etc. nemen sterk af. Dit zorgt voor meer rust in het oog.

Wij staan voor je klaar

Blepharitis kan behandeld worden bij onze winkels. Neem telefonisch contact op om te informeren naar de mogelijkheden. 

vind jouw vestiging

Wat voor klachten heb je?

Heb je klachten of twijfels over jouw zicht?

Blijf er niet mee rondlopen. Neem contact op met één van de winkels bij jou in de buurt. Onze meesters voor het oog staan voor je klaar.

vind jouw vestiging

Maak een afspraak