Ontdek onze exclusieve zomerdeals

Bekijk actie 

kinderen en contactlenzen

Steeds meer kinderen hebben op jonge leeftijd een bril nodig. Of contactlenzen natuurlijk! Want hoewel “kinderen en lenzen” nog niet zo’n logische combinatie lijkt voor veel ouders, hebben we bij Oogwereld al veel jonge klanten blij kunnen maken.

Meer weten over contactlenzen bij kinderen? Lees hieronder verder of informeer bij één van de vestigingen bij jou in de buurt.

Wil je een afspraak maken voor een kind < 12 jaar oud? Graag verzoeken we je deze afspraak telefonisch te maken. Onderzoeken bij kinderen kunnen namelijk niet altijd door alle opticiens en contactlensspecialisten worden uitgevoerd.

Jong meisje draagt contactlenzen - Een optie voor kinderen bij Oogwereld


Vanaf welke leeftijd contactlenzen?

Een kinderoog is op tweejarige leeftijd al uitgegroeid. Peuters nemen het alleen nog niet zo nauw met hygiëne, en juist dat is een belangrijke voorwaarde om veilig contactlenzen te kunnen dragen. De goede leeftijd verschilt daardoor per kind. Het is belangrijk dat een kind gemotiveerd is, de lenzen zelf in- en uit kan nemen en genoeg verantwoordelijkheidsgevoel heeft om zich aan de voorschriften te houden. Bij Oogwereld hebben we de leeftijdsgrens daarom op 8 jaar gezet, maar soms is het verstandig om nog iets langer te wachten. Jij kent je eigen zoon of dochter natuurlijk het best!

Is het veilig voor kinderen om contactlenzen te dragen?

Ja. Zoals hierboven beschreven, zijn hygiëne en het goed uitvoeren van de benodigde handelingen het belangrijkst om veilig lenzen te kunnen dragen. Het is wel noodzakelijk dat er een volwassene toezicht houdt. Wij houden trouwens ook een extra oogje in het zeil. In het begin laten we jonge lensdragers graag iets vaker op controle komen. Als het kind eenmaal gewend is, dan gaan we over op de ‘normale’ halfjaarlijkse lenzencontrole.

Wanneer zijn contactlenzen een slimme keuze voor mijn kind?

Als een kind speelt of sport, kunnen brillenglazen sneuvelen of kan het montuur verbuigen. Het is vervelend als een speelse stoeipartij eindigt met een tripje naar de opticien. Met contactlenzen heeft een kind meer bewegingsvrijheid. Een andere reden is dat sommige kinderen het niet leuk vinden om een bril te dragen. Van contactlenzen zullen hun leeftijdsgenootjes niets zien. Als een kind zelf graag lenzen wil dragen, zouden wij altijd aanraden om serieus te kijken naar de mogelijkheden.

Helpen contactlenzen tegen myopie (bijziendheid)?

In sommige gevallen kunnen contactlenzen inderdaad helpen om myopie onder controle te houden. Ze verhelpen niet dat een kind een minsterkte heeft, maar kunnen wel de toename van deze minsterkte afremmen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Nachtlenzen.

Wat zijn de mogelijkheden voor contactlenzen bij kinderen?

Er zijn tegenwoordig ontelbaar veel soorten contactlenzen. We behandelen onze jonge lensdragers bij het kiezen hiervan niet anders dan onze volwassen klanten. Dat betekent dat we eerst graag willen horen hoe vaak en wanneer de lenzen gedragen gaan worden, wat de benodigde correctie is en wat de andere wensen zijn. Zo bepalen we samen met ouders en kind de allerbeste keuze. Jij en je zoon of dochter zijn dus van harte welkom voor een persoonlijk advies.