Ontdek onze exclusieve zomerdeals

Bekijk actie 

Onderhoud

Van een goede bril wil je zo lang mogelijk genieten. Oogwereld geeft tips & tricks voor het onderhoud van je bril. Zo houd jij je montuur, brillenglazen en neuspads in topconditie!

Benieuwd naar de 'Do's' op het gebied van het onderhouden van je bril? Lees hieronder verder of informeer bij één van de vestigingen bij jou in de buurt.

Onderhouden brillenglazen

Bril reinigen: de do’s

Ons stappenplan om je bril weer fris, fruitig en vooral onbeschadigd op je neus te krijgen:

  1. Houd je bril bij het neusstuk vast en niet bij de veren (pootjes).
  2. Spoel je bril af onder handwarm, stromend water. Je complete bril: dus niet alleen je brillenglazen, maar ook je montuur.
  3. Gebruik eventueel een pH-neutraal schoonmaakmiddel zoals huidvriendelijke zeep of afwasmiddel zonder citroen. Geen schoonmaakdoekje of middel met alcohol: dit kan de coating beschadigen.
  4. Kijk of je glazen echt goed schoon zijn voor je gaat poetsen. Vuiltjes kunnen namelijk werken als een soort schuurpapier.
  5. Droog je bril af met een schone, droge microvezel- of brillendoek. Gebruik een doekje dat niet gewassen is met wasverzachter, want dit geeft een waas. Gebruik geen papieren doekjes, keukenpapier, servetjes, kleding en andere gewone stoffen. Deze kunnen krasjes maken op je brillenglazen of de coating.

Voilà! als het goed is, kijk je nu niet meer door matglas maar door prachtig schone brillenglazen

Bril glazen schoonmaken met brilspray

Brilspray is een reinigingsspray die speciaal is gemaakt om je brillenglazen schoon te maken. Het is het best om ook voordat je brilspray gebruikt, eerst de glazen af te spoelen onder handwarm water. Zo zorg je ervoor dat er geen vuiltjes op je glazen zitten die krassen kunnen veroorzaken wanneer je gaat poetsen. Bespuit beide kanten van het brillenglas. Wrijf vervolgens droog met een schone microvezel- of brillendoek.

Bril afzetten en bewaren

Je hebt je bril natuurlijk niet altijd op. Juist het bewaren is ook heel belangrijk om je bril in topvorm (letterlijk) te houden:

  • Gebruik twee handen. Zo ondersteun je het montuur en voorkom je dat het verbuigt.
  • Bewaar je bril altijd in een passende, harde brillenkoker.
  • Leg je bril nooit op de glazen, anders kunnen er krassen ontstaan.
  • Voorkom extreme temperatuurverschillen. In de zomer sneuvelen er veel brillen in te hete dashboardkastjes. Ook in de sauna kun je je bril beter aflaten. Op een brillenglas zit namelijk een coating die bestaat uit verschillende laagjes. Deze reageren allemaal net iets anders op temperatuurverschillen, waardoor ze bij extreme temperatuurschommelingen kunnen barsten.
  • Dat stoffen als aceton, lijm, ether etc. geen goede combinatie zijn met je bril is vast geen verrassing. Maar ook in onschuldigere middeltjes kunnen zuren zitten waardoor je bril sneller slijt. Zelfs in je eigen zweet. Wees daarom voorzichtig met haarspray, parfum, créme, aftershave en andere toiletartikelen bij je bril.

Meer tips onderhoud bril

Zweet en toiletartikelen hebben dus ook invloed op jouw bril. Een schoonmaakbeurt na de zomer is daarom een heel goed idee. Je bril inleveren en schoon terugkrijgen? Dat kan! Bij Oogwereld hebben we een ultrasoon brillenbad waarin we jouw bril met trillingen kunnen reinigen. Ook als je bril om wat voor reden dan ook beschadigd is, lossen we dit probleem graag voor je op. Ga dus niet zelf aan de slag met een bril die is vervormd of net niet meer goed past, want wij stellen hem graag voor je af.

Meer weten over het onderhoud van jouw bril? Kom eens langs in één van onze vestigingen.

vind jouw vestiging