Ontdek onze exclusieve zomerdeals

Bekijk actie 

myopie bij kinderen

We kunnen er niet meer omheen: steeds meer kinderen hebben last van bijziendheid, ook wel myopie genoemd. Op dit moment is al een kwart van de 13-jarigen in Nederland bijziend.

Maar hoe komt dat eigenlijk? Wat zijn de gevolgen van myopie op jonge leeftijd? En op welke manier kan myopie behandeld worden? Hieronder lees je alles over myopie bij kinderen. Wil je meer weten? Neem dan contact op met één van de winkels bij jou in de buurt.

Wil je een afspraak maken voor een kind < 12 jaar oud? Graag verzoeken we je deze afspraak telefonisch te maken. Onderzoeken bij kinderen kunnen namelijk niet altijd door alle opticiens en contactlensspecialisten worden uitgevoerd.

Kind met bril leest boek - illustratie bij artikel over myopie bij kinderen

Wat is myopie bij kinderen?

Myopie is wazig zicht op grote afstand, vaak "bijziendheid" genoemd. Een kind met myopie kan scherp dichtbij zien - bij het lezen van een boek of bij het kijken naar een telefoon - maar woorden en objecten zijn wazig op een schoolbord of kijken naar de televisie. Bij myopie is dan ook sprake van een minsterkte.

Wat is de oorzaak van myopie bij kinderen?

Myopie (bijziendheid) is vaak erfelijk bepaald. Bijziende ouders krijgen vaak kinderen die ook bijziend zijn. Uit diverse wetenschappelijke studies is echter gebleken dat het ontstaan van myopie ook afhangt van levensstijl. Zo draagt veel lezen en veel tijd achter beeldschermen, zoals computer, mobiel of televisie tijdens de vroege jeugd bij aan het ontstaan van bijziendheid. Ook weten we dat kinderen die tijdens hun jeugd weinig buiten spelen een hogere kans hebben om bijziend te worden.

Om myopie tegen te gaan is het dan ook raadzaam de schermtijd te beperken en je kind vaker te laten buitenspelen. Een handige regel die hierbij toegepast kan worden is de 20-20-2 regel. Dat houdt in, na 20 minuten schermtijd (bijvoorbeeld op een mobiele telefoon, laptop of tablet), 20 seconden in de verte kijken én op een dag 2 uur buiten besteden.

Wat zijn de gevolgen van myopie bij kinderen?

Myopie bij kinderen kan ernstige gevolgen hebben. Wanneer er sprake is van sterke bijziendheid wordt de kans op latere oogaandoeningen en slechtziendheid namelijk vergroot. Daarom is het belangrijk om myopie tijdig te signaleren en behandelen. 

Hoe kan myopie bij kinderen behandeld worden?

Door tijdige en regelmatige controle kunnen veel zichtproblemen van kinderen worden voorkomen, afgeremd of verholpen. Laat daarom de ogen van je kind tijdig controleren door een specialist van Oogwereld

Menicon Bloom
Is je kind bijziend? Hoe eerder we kunnen beginnen met een behandeling, hoe beter.

Menicon Bloom™ biedt een veilig en eenvoudig behandelplan met contactlenzen. De Menicon Bloom Day™ en Menicon Bloom Night™ contactlenzen helpen voorkomen dat het zicht van je kind verslechtert. Ook wordt de kans op nare oogaandoeningen op latere leeftijd verkleind.

Het Menicon Bloom™ behandelplan is een samenwerking tussen onze specialisten, jou en je kind. Omdat de ogen van kinderen snel veranderen, komt je kind regelmatig bij ons op controle. Zo zorgen wij voor de ogen van jouw kind. 

Meer weten over het Menicon Bloom™ behandelplan? Neem contact op met één van onze winkels.

Wij staan voor je klaar

Wil je een afspraak maken voor een kind < 12 jaar oud? Graag verzoeken we je deze afspraak telefonisch te maken. Onderzoeken bij kinderen kunnen namelijk niet altijd door alle opticiens en contactlensspecialisten worden uitgevoerd.

vind jouw vestiging

Maak een afspraak