Ontdek onze exclusieve zomerdeals

Bekijk actie 

Uv-bescherming

Wist je dat UV-straling ook aanwezig is wanneer de zon niet schijnt? Zo kan UV-straling zelfs op bewolkte dagen erg hoog zijn. Aangezien je ogen een kostbaar bezit zijn, is het van belang je ogen te beschermen tegen UV-straling.

Meer weten over UV-bescherming? Lees hieronder verder of informeer bij één van de vestigingen bij jou in de buurt.

Ik draag nooit een zonnebril. Waarom heb ik dan nergens last van?

De gevolgen van UV-straling voor het hoornvlies zijn meestal niet direct merkbaar. Pas op latere leeftijd krijg je te maken met de gevolgen. Om zo lang mogelijk goed te blijven zien, is het dus belangrijk om vanaf jonge leeftijd goed voor je ogen te zorgen. Bijvoorbeeld door het dragen van een goede zonnebril. Bij sneeuwblindheid (lasoog), raakt je hoornvlies ontstoken en merk je wel binnen enkele uren de gevolgen van de UV-straling.

Moet ik in Nederland ook een zonnebril dragen?

In Nederland is de UV-straling lager dan rond de evenaar. Op vakantie in Zuid Europa is de straling bijvoorbeeld hoger dan in ons eigen land. Toch kan de UV-straling ook in ons land flink oplopen. Draag in ieder geval een zonnebril in de zomer tussen 12 uur en 15 uur. UV-straling weerkaatst op zand, water en sneeuw en de intensiteit is op grote hoogte hoger. Op het strand, op het water en in de bergen (met name in de sneeuw) is dus extra voorzichtigheid geboden.

Wanneer is de UV-straling het hoogst?

UV-straling is het hoogst in de zomermaanden, tussen 12 uur en 15 uur. De UV-straling neemt toe naarmate de zon hoger staat. Daardoor verschilt de straling per seizoen en het moment van de dag. UV-straling is het hoogst in de zomer, tussen 12 en 15 uur. De temperatuur heeft geen invloed. De hoeveelheid vocht, bewolking en stof in de lucht hebben wel invloed. Net als de hoeveelheid ozon. De ozonlaag beschermt tegen UV. Op de website van het KNMI kunt u de voorspelde zonkracht per dag bekijken.

Waarom moeten kinderogen extra beschermd worden tegen UV-straling?

Kinderen zijn kwetsbaarder voor veel licht en UV-straling. Hun pupil is groter en hun ooglens bevat minder beschermend pigment dan die van volwassenen. Zonder goede bescherming kan teveel zonlicht zelfs leiden tot permanente schade aan de ogen. Een goede zonnebril is daarom juist voor kinderen erg belangrijk. Hoe jonger het kind, hoe kwetsbaarder de ogen. Vooral met baby’s is het daarom oppassen geblazen. Hun gezicht dient te allen tijden in de schaduw te blijven en geadviseerd wordt om hun ogen te beschermen met een goede zonnebril en een hoedje met een brede rand.

Oogschade door overmatige uv-straling

Heb je regelmatig last van droge, jeukende of juist tranende ogen? Grote kans dat een teveel aan uv-straling de boosdoener is. Om permanente oogschade te voorkomen, is het van belang alert te zijn op je klachten. Meer weten? Je leest het in dit artikel, waar Oogwereld's optometrist Timo Zweers vertelt over het voorkomen van oogschade door uv-straling. 

Crizal Sun UV glazen

Crizal Sun UV brillenglazen bieden de beste bescherming tegen schadelijke UV-stralen. Je ogen worden door Crizal Sun UV optimaal beschermd. Deze bescherming is tegen UV-stralen die via de voor- en achterkant van het brillenglas in je ogen kunnen komen. Op nagenoeg alle zonneglazen van Essilor wordt deze coating standaard aangebracht. Crizal Sun UV heeft een E-SPF van 50+, ofwel de hoogst mogelijke beschermingsfactor op het gebied van brillenglazen.