Wist je dit over uv-straling?

Dat we onze huid moeten beschermen tegen de zon, weten de meeste mensen. Maar dat óók onze ogen kwetsbaar zijn voor de effecten van uv-straling, is minder bekend. 

Het probleem met uv-straling is namelijk dat je het niet kunt zien. Wanneer je geen uv-bescherming draagt, dringt de straling het oog direct binnen. De schade die dan ontstaat merk je pas op latere leeftijd. Het is dus essentieel om je ogen te beschermen tegen uv-straling. Wij vertellen je graag hoe je dit het beste kunt doen. 

Wat is uv-straling?

Ultraviolette (UV) straling is een type elektromagnetische straling dat afkomstig is van de zon en sommige kunstmatige lichtbronnen. Het heeft een kortere golflengte dan zichtbaar licht, waardoor het voor het menselijk oog onzichtbaar is.


Waarom is uv-straling slecht voor je ogen?

Uv-straling kan schadelijk zijn voor de ogen omdat het de cellen in het oog kan beschadigen en kan bijdragen aan de ontwikkeling van bepaalde oogaandoeningen. Dit kan vooral het geval zijn als je langdurig wordt blootgesteld aan hoge niveaus van UV-straling zonder bescherming.

Bij blootstelling aan uv-straling kan het hoornvlies (de heldere voorste laag van het oog) geïrriteerd raken en ontstoken raken, wat bekend staat als fotokeratitis of "zonnebrand van het oog". Dit kan leiden tot symptomen zoals pijn, roodheid en gevoeligheid voor licht. Langdurige blootstelling aan uv-straling kan ook bijdragen aan de ontwikkeling van staar (vertroebeling van de ooglens) en maculadegeneratie (schade aan de centrale gezichtsscherpte).

Het dragen van een zonnebril met uv-bescherming kan helpen om de ogen te beschermen tegen de schadelijke effecten van UV-straling. Het is vooral belangrijk om een zonnebril te dragen tijdens de uren waarin de zon het sterkst is en in situaties waarin je langdurig wordt blootgesteld aan UV-straling, zoals tijdens watersporten of in de bergen.Hoe bescherm ik mijn ogen tegen uv-straling?

Er zijn verschillende manieren om je ogen te beschermen tegen uv-straling:

  • Draag een zonnebril: Kies een zonnebril die 100% uv-bescherming biedt tegen zowel UVA- als UVB-straling. Controleer het label van de zonnebril om er zeker van te zijn dat deze de juiste bescherming biedt.
  • Kies een hoed of pet: Door een hoed of pet te dragen, kun je je ogen beschermen tegen direct zonlicht en de hoeveelheid uv-straling verminderen die op je gezicht terechtkomt.
  • Draag contactlenzen met uv-bescherming: Er zijn speciale contactlenzen beschikbaar die bescherming bieden tegen uv-straling. 
  • Vermijd blootstelling tijdens piekuren: Probeer blootstelling aan uv-straling te vermijden tijdens de uren waarin de zon het sterkst is, tussen 10.00 uur en 16.00 uur.
  • Bescherm je ogen bij buitenactiviteiten: Draag een zonnebril tijdens buitenactiviteiten zoals wandelen, fietsen, zwemmen en skiën om je ogen te beschermen tegen uv-straling.

Door deze maatregelen te nemen, kun je je ogen beschermen tegen schadelijke uv-straling en ervoor zorgen dat je ogen gezond blijven. Persoonlijk geadviseerd worden? Maak dan een afspraak bij één van de winkels bij jou in de buurt.

Vind jouw winkel

Afspraak maken