Optometrie

Bij Oogwereld kijkt er altijd één van onze eigen optometristen mee. Dat is een specialist die precies weet hoe het met de gezondheid van je ogen is gesteld. Je hebt er geen verwijzing van de huisarts voor nodig. Sterker nog, de blik van onze eigen optometristen hoort er bij ons gewoon bij. Met oog voor detail en oog voor jou.

Je mag jezelf pas optometrist noemen als je de vierjarige hbo-opleiding Optometrie met een diploma hebt afgerond. Optometrie is een paramedisch specialisme dat zich bezighoudt met het opsporen van oogafwijkingen. De optometrist beoordeelt het gezichtsvermogen en de gezondheid van het oog.

Meer weten over optometrie? Lees verder of neem contact op met één van onze winkels.

Bij Oogwereld kijkt een van onze eigen optometristen mee, zonder verwijzing nodig. Met oog voor detail en oog voor jouw gezondheid.

Wat doet een optometrist?

Met de verschillende apparatuur wordt het gezichtsvermogen bepaald, de oogdruk gemeten, het hoornvlies grafisch in kaart gebracht, het voorste en achterste oogsegment onderzocht en het netvlies bekeken. Eventuele afwijkingen of beginnende problemen kan de optometrist meteen herkennen.

Herken je een van onderstaande klachten, dan is het verstandig om je ogen te laten onderzoeken door een van onze optometristen. De optometrist constateert wat er aan de hand is en kan vaak al direct maatregelen voorstellen om erger te voorkomen.

Klachten:

  • Wazig of dubbelzien
  • Vermoeide, jeukende of geïrriteerde ogen
  • Last van je ogen bij lezen of beeldschermwerk
  • Hoofdpijn en/of moeite met scherpstellen
  • Pijn in of rond de ogen
  • Lichtflitsen, vlekjes of draadjes die voor het beeld drijven

Afspraak inplannen met de optometrist

Na dit deskundige onderzoek heeft de optometrist een goed beeld van de toestand van de ogen. De optometrist doet ook onderzoek naar glaucoom, diabetes, macula degeneratie en staar. De funduscamera en eventueel de OCT scan worden bij deze onderzoeken dikwijls ingezet. Na screening verwijst de optometrist van Oogwereld zo nodig door naar de oogarts. De inhoud en de duur van een optometrisch onderzoek is afhankelijk van de klachten en/of wensen van de klant. Wil je een optometrisch onderzoek laten uitvoeren? Het fijne is: je hebt geen verwijsbrief van de huisarts nodig, je kunt gewoon direct een afspraak bij ons inplannen. Een onderzoek bij de optometrist duurt ongeveer 40 minuten. Hierna kijken we samen naar de resultaten en mogelijkheden en verwijzen we je indien nodig door naar de huis- of oogarts.


oct-scan/netvliesscan

Met een OCT (Optical Coherence Tomograph) scan worden beelden gemaakt van de structuur van het oog. Het is een geavanceerde techniek om kleine details van het netvlies zichtbaar te maken. Op deze manier kunnen veranderingen of afwijkingen in het oog in een vroeg stadium worden opgemerkt. De OCT scan wordt ingezet voor onderzoek van bijvoorbeeld macula degeneratie en glaucoom.