Myopie of bijziendheid een groeiend probleem

We kunnen er niet meer omheen: steeds meer kinderen worden helaas bijziend. Op dit moment is al een kwart van de 13-jarigen in Nederland bijziend. Myopie is wazig zicht op grote afstand, vaak "bijziendheid" genoemd. Een kind met myopie kan scherp dichtbij zien - bij het lezen van een boek of bij het kijken naar een telefoon - maar woorden en objecten zijn wazig op een schoolbord of kijken naar de televisie.

Myopie

Oorzaken myopie

Myopie (bijziendheid) is erfelijk bepaald. Bijziende ouders krijgen vaak kinderen die ook bijziend zijn. Uit diverse wetenschappelijke studies is echter gebleken dat het ontstaan van myopie ook afhangt van levensstijl. Zo draagt veel lezen en veel tijd achter beeldschermen, zoals computer, mobiel of televisie tijdens de vroege jeugd bij aan het ontstaan van bijziendheid. Ook weten we dat kinderen die tijdens hun jeugd weinig buiten spelen een hogere kans hebben om bijziend te worden.
Andere factoren die een rol spelen zijn opleidingsniveau (van het kind en van de ouders) en wonen in een stad. Opleidingsniveau is een goede maat voor lezen. Mensen met een hoger opleidingsniveau zitten meer en langer met hun neus in de boeken.
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat mensen met een hoog opleidingsniveau én een hoog genetisch risico, een twintig keer zo grote kans hebben op bijziendheid dan mensen met een laag opleidingsniveau (alleen basisschool) en een laag genetisch risico.

 

Myopie afremmen door middel van myopie controle!

Door tijdige en regelmatige controle kunnen veel zichtproblemen van kinderen worden voorkomen, afgeremd of verholpen. De ogen van kinderen worden steeds meer belast door gamen, veelvuldig kijken op mobieltje en veel en lang achter computer en televisie zitten. Liefst 80% van wat men dagelijks verwerkt is visueel. Veel kinderen hebben zonder dat de ouders het weten geen optimaal zicht. Laat de ogen van uw kind dan ook controleren door een specialist van Oogwereld.

 

20-20-2-regel

Stichting Oogfonds adviseert voor kinderen en jongeren tot 20 jaar de 20-20-2-regel:

 • Na 20 minuten dichtbij kijken (bijvoorbeeld op telefoon of tablet) 20 seconden ver weg kijken.
 • Élke dag minstens 2 uur buiten zijn, inclusief pauzes en bijvoorbeeld wandelen of fietsen van en naar school of werk.

Bij Oogwereld profiteer je van vele voordelen, zoals:

 1. Professionele oogzorg gegarandeerd
  In de winkels van Oogwereld wordt specialistische oogzorg verricht door MBO en HBO gediplomeerde opticiens, contactlens specialisten of optometristen die werken met de meest geavanceerde oogmeet apparatuur. Al onze oogcontroles vinden plaats onder volledige eindverantwoordelijkheid van een optometrist.
 2. Alle soorten optometrische metingen
  Vraag één van onze medewerkers voor een overzicht van onze prijzen. Bij aankoop van een bril of contactlenzen bij ons in de winkel is de betreffende meting geheel kosteloos. Voor vrijgave van deze oogmeetkundige gegevens zonder aanschaf van een bril of contactlenzen berekenen wij € 69,-
 3. Garantplan
  Oogwereld Garantplan dekt het risico op schade, verlies of diefstal van uw (zonne)bril (op sterkte) voor een periode van 3 jaar al vanaf € 39,-.

Lees meer over onze voordelen