Nu 75% korting op je tweede bril*

Bekijk de actie

macula degeneratie

Bijna 90 procent van de Nederlanders heeft er nog nooit van gehoord: macula degeneratie ofwel ouderdomsblindheid. Toch is deze oogaandoening de belangrijkste oorzaak van ernstige slechtziendheid.

Meer weten over macula degeneratie? Lees verder of neem contact op met één van onze vestigingen.

Macula degeneratie - oud

Hoe herken je het en wat kun je eraan doen?

Het is inmiddels goed te behandelen, maar dan moet je er wel snel bij zijn. Hoe herken je MD en wat kun je eraan doen? Met arrogantie heeft het niets te maken, dat mensen met maculadegeneratie hun kennissen op straat niet groeten. Dit komt doordat ze hun gezicht niet herkennen. Een bril opzetten, helpt niet tegen de grijze waas die er over het midden van hun gezichtsveld ligt. Die ‘grijze vlek’ wordt steeds groter en uiteindelijk worden mensen met MD ernstig slechtziend en kunnen niet meer autorijden, lezen of TV-kijken.

Maculadegeneratie is de belangrijkste oorzaak van ernstige en blijvende slechtziendheid in de westerse wereld bij mensen van boven de 50 jaar. In Nederland hebben naar schatting 70.000 tot 100.000 mensen maculadegeneratie. Daarnaast zijn er naar schatting 400.000 tot 500.000 mensen met een beginnend stadium van de oogaandoening, soms zonder het zelf te weten.

Dat mensen met maculadegeneratie steeds slechter gaan zien en minder details kunnen onderscheiden, komt doordat de lichtgevoelige cellen op hun netvlies langzaam afsterven. De meeste van die cellen, de ‘kegeltjes’, bevinden zich op het centrale deel van het netvlies, de macula lutea. Uiteindelijk valt het centrale deel van het gezichtsveld helemaal uit: er ontstaat een ‘grijze vlek’ (die overigens alle schakeringen grijs kan hebben en zelfs zwart kan zijn).

Risicofactoren

Deskundigen weten nog steeds niet precies waardoor de oogaandoening ontstaat. “Wel weten we dat er drie grote risicofactoren zijn”, zegt oogarts Carel Hoyng van het Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen. Hij is voorzitter van de Macula Degeneratie Werkgroep van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap en een van de belangrijkste deskundigen op dit gebied in Nederland. “De belangrijkste oorzaak is erfelijkheid”, zegt hij. “Als een van je ouders, broers of zussen maculadegeneratie heeft, heb je zelf vier keer meer kans op de aandoening dan mensen bij wie het niet in de familie voorkomt.” Tegen erfelijkheid kun je niet veel doen, maar de andere risicofactoren heb je wel zelf in de hand. “Roken is een van de grootste. Het veroorzaakt meer dan een kwart van alle gevallen van maculadegeneratie.” De derde grote risicofactor is een tekort aan antioxidanten, stoffen die onder andere in groenten en fruit zitten. De kans op de oogaandoening neemt bovendien toe met het stijgen van de leeftijd. Heeft van de 55- tot 64-jarigen 14 procent de aandoening, bij de 75-plussers is dat volgens de MD-vereniging 37 procent. Daarbij hebben vrouwen twee keer zoveel kans op maculadegeneratie als mannen.

Enkele risicofactoren van het krijgen van MD op een rijtje:

  • Erfelijkheid
  • Roken
  • Leeftijd
  • Geslacht
  • Laag niveau macula pigment
  • Ongezonde voeding
  • Overgewicht
  • Hoog cholesterolgehalte
  • Hoge bloeddruk
  • Diabetici

Wat is eraan te doen?

MD is niet te genezen. Wel zijn er tegenwoordig preventieve hulpmiddelen. Oogwereld kan met een Macuscope (speciale oogapparatuur) het macula pigment op een unieke manier meten bij mensen, hierdoor kunnen we zien of iemand een verhoogd risico heeft op MD. Gelukkig is er een voedingssupplement dat bijdraagt tot het in stand houden van het gezichtsvermogen. We informeren je hierover graag in de winkel.

Je kunt ook zelf de kans op maculadegeneratie verkleinen door middel van de juiste voeding. Wil je hier meer over weten? Lees verder of neem contact op met één van onze vestigingen. Onze meesters voor het oog staan voor je klaar.

Lees verder

vind jouw vestiging