Meesterdeal Weken
Tot 70% korting op alle monturen tijdens de Meesterdeal Weken

Blepharitis

Blepharitis is een chronische ontsteking aan de oogleden die veroorzaakt wordt door een overmatige groei van normale bacteriën die leven op de rand van het ooglid aan de voet van de oogharen. De klachten zijn blijvend en wisselend. Soms heb je er veel last van en soms minder.

Meer weten over blepharitis? Lees verder of neem contact op met één van de vestigingen bij jou in de buurt.

vind jouw vestiging

Blepharitis

Twee soorten blepharitis

Er zijn twee soorten blepharitis: anterieure blepharitis en posterieure blepharitis. Bij anterieure zijn de ooglidranden ontstoken. Bij posterieure blepharitis zijn de afvoergangen van de talgkliertjes ontstoken. Hierdoor is er juist minder of meer talg. Het kan zo zijn, dat je last hebt van 1 vorm of allebei de vormen tegelijkertijd. 

Symptomen van blepharitis

  • jeukende ogen
  • tranende ogen
  • wazig zien
  • geïrriteerde ogen
  • branderige ogen

De klachten kunnen bestaan uit jeuk, irritatie, een ‘zandkorrel’ gevoel, branderigheid, vermoeide, tranende of droge ogen, milde lichtschuwheid, leesklachten, afscheiding, rode ogen, zwaar gevoel in de oogleden, excessief knipperen of wisselend zicht. Ook kan men last hebben van korstjes en/of schilfers op de oogleden en het kan ook zijn dat de oogleden ‘s morgens aan elkaar blijven plakken. In een gevorderd stadium kan er sprake zijn van bultjes op de oogleden en ingegroeide oogharen.

Oorzaken

Als deze bacteriegroei toeneemt, vormt er een slijm  laagje (biofilm) langs de wimpers. Bacteriële giftige stoffen en een parasiet genaamd Demodex worden vervolgens gevangen en beginnen het ooglid binnen te dringen en veroorzaken zwelling. Hierdoor ontstaat mogelijke schade aan de traanklieren wat negatieve invloed zal hebben op de kwaliteit en kwantiteit van de traanproductie. Doordat de traanproductie afneemt, nemen ook de natuurlijke antistoffen nog verder af en blijven de bacteriën zich ontwikkelen, waardoor zich een vicieuze cirkel vormt.

Wie heeft er vaker last van?

Blepharitis is vaak de voorloper van ernstige ooglid ziekten, zoals meiboomklier dysfunctie (MGD) en droge ogen. Het kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd of geslacht, maar komt over het algemeen vaker voor als een persoon ouder is omdat de tranen meestal minder antilichamen bevatten naarmate men ouder wordt.

BlephEx

Het BlephEx apparaat is vergelijkbaar met een elektrische tandenborstel. De behandeling kun je niet zelf doen, maar wordt door een oogheelkundig specialist verzorgd. De BlephEx behandeling wordt (nog) niet vergoed door zorgverzekeraars. Dit komt omdat de behandeling nog erg nieuw is.

Korte uitleg

De BlephEx behandeling wordt gebruikt voor de behandeling van blepharitis, een chronische ontsteking van de oogleden die wordt veroorzaakt door een overmatige groei van normale bacteriën die leven langs de rand van het ooglid. Lees hier meer over blepharitis. De oogleden worden door middel van een roterend sponsje gereinigd. BlephEx is een pijnloze behandeling die door een oogheelkundig specialist uitgevoerd kan worden. Het apparaat waarmee behandeld wordt, heeft nog het meest weg van een elektrische tandenborstel.

Wat doet het?

Dankzij BlephEx kan de oogspecialist heel precies en veilig de oogleden en de oogharen reinigen en de ontstane biofilm afbreken. Hierdoor zal er vrijwel direct verbetering optreden in de symptomen. Belangrijker nog, doordat de biofilm langs de rand van het ooglid wordt afgebroken kan de oogspecialist voorkomen dat er lange termijn schade aan de traanklieren ontstaat en kan voorkomen worden dat u gaat leiden aan andere oogziektes zoals MGD of droge ogen.

Wat houdt het in?

Door middel van een elektrisch aangedreven micro sponsje worden je oogleden en wimpers veilig en grondig gereinigd. Schilfers en talg worden verwijderd en het ooglid wordt gepolijst. Elk ooglid wordt met een nieuw sponsje gereinigd om verspreiding van bacteriën tegen te gaan. Tijdens het poetsen ervaren de meeste mensen een kriebelend gevoel, maar het poetsen is verder pijnloos. Na de behandeling die ongeveer 6 tot 8 minuten duurt, worden je ogen afgenomen. De oogspecialist zal je adviseren over hoe je thuis uw ogen kunt schoonhouden. Aangezien thuis reinigen semi effectief is wordt de BlephEx behandeling elke 4-6 maanden herhaald.

Welk resultaat mag je verwachten?

De resultaten zijn direct na de behandeling al zichtbaar. De behandelingen hebben als doel om de ontsteking in de rand van het ooglid weg te nemen en daarmee de symptomen te verminderen. De behandeling geeft in veruit de meeste gevallen een enorme verbetering. De ontsteking wordt grondig aangepakt en de nadelige gevolgen, zoals jeuk, afscheiding, brandend gevoel, irritaties, tranende ogen, etc. nemen sterk af. Kortom er is veel meer rust in het oog.

Kosten behandeling

  • Behandeling ooglidreiniging: € 95,-
  • Behandeling vervolg: € 75,-
  • Abonnement: € 25,-

Blepharitis is een chronische aandoening en zal nooit helemaal verdwijnen. Daarom is een preventieve behandeling nodig. In de meeste gevallen moet de BlephEx behandeling na 4 tot 6 maanden herhaald worden.

Meer weten over blepharitis? Neem contact op met één van onze vestigingen. Onze meesters voor het oog staan voor je klaar.

vind jouw vestiging