Oogwereld nieuws

COLUMN: Gaan je ogen achteruit van een bril?

DvD - 22-03-2017 @ 11:02

Stef is opticien én optometrist. Alles wat hij ziet, schrijft -ie op. Deze keer komt een klant de winkel binnen met het fabeltje dat je ogen slechter worden als je eenmaal aan een bril begint.

Niels is een wielrenner of, zoals hij zelf zegt, een ‘wielertoerist’. Hij heeft mij het verschil een keer uitgelegd. Een wielrenner is een professionele fietser en dat doet-ie al dan niet met behulp van stimulerende middelen voor het oog van televisiecamera’s. Wielertoeristen zijn dikbuiken die op zondagochtend de openbare orde komen verstoren. 

Twee maanden geleden heeft Paul een oogmeting gedaan en een schitterende sportbril op sterkte bij ons gekocht. 
 
Later kocht hij daarnaast een ‘gewone’ transparante bril. 
 
En vorige week liep hij hier weer de zaak binnen. Hij was toch in de buurt en kwam zomaar even bijkletsen. Hoewel het vaak druk is, neem ik altijd even de tijd voor Paul. Hij is geen klant, maar zoals ze dat tegenwoordig zeggen: een fan van de zaak. Een goede ambassadeur die ons aanraad in zijn sociale kring. Zo ook vorige week. “Weet je Stef”, zei hij tegen me waarna hij een eerste slok koffie nam, “ik kwam gister mijn buurman tegen. Hij zag dat ik een bril had en begon er een beetje over te keuvelen. Toen zei hij ineens: ‘Ik zie verkeersborden ook niet zo goed meer en de ondertiteling van de televisie is eerder een uitdaging dan een hulpmiddel. Maar ik wacht tot het écht slecht gaat met mijn ogen, want als ik een bril neem, gaan mijn ogen alleen maar achteruit.’ Ik vroeg wat die buurman daarmee bedoelde. ‘Nou, als je zicht slechter wordt, wordt dat proces alleen maar versneld als je een bril neemt.’
 
Feit of fabel: Worden je ogen slechter als je met glazen of lenzen op sterkte begint?
 
Worden je ogen slechter als je met glazen of lenzen op sterkte begint? Een interessante vraag en volgens mij is dit een wijdverbreid fabeltje. Volgens het fabeltje zou het net zo gaan als met elke spier: als het verzwakt, dan is het niet goed getraind. Dus door het dragen van een bril, maak je de ogen lui en gaan ze nog harder achteruit. Ik ben er redelijk sterk van overtuigd dat het omgekeerde waar is: als je geen bril draagt terwijl je er wel een nodig hebt, verslechteren de ogen. Maar om zeker te zijn, ging ik op onderzoek uit terwijl ik Paul een tweede kop koffie inschonk.
Ik mailde mijn vraag aan Stephan Degle, professor in de optometrie en oogheelkunde aan de Ernst Abbe Universiteit in het Duitse Jena. Hij antwoordde: “Een visuele handicap wordt niet veroorzaakt door de oogspieren, daarom heeft het trainen van de oog-spier geen aantoonbaar effect.
 
De ogen zullen dus niet slechter worden door het dragen van een bril. 
 
Het tegenovergestelde is eerder waar: als je geen bril draagt terwijl je er eigenlijk wel een nodig hebt, of als je een bril draagt met een verkeerde sterkte, kunnen de ogen juist slechter worden.”
Niels vroeg hoe ik dit toch allemaal wist, nadat ik de fabel had ontkracht. “Ach”, zei ik met gespeelde trots, “na al die jaren weet je wel wat van de materie.” Ik grijnsde en gaf hem de uitgeprinte e-mail.
"Laat dit maar aan je buurman lezen.”

 
Stef

storelocator.gif

HOME | WEBSHOP | AFSPRAAK MAKEN | ACTIES

 

Het artikel is toegevoegd aan je winkelwagentje.

Verder shoppen Afrekenen