Oogwereld nieuws

Diabetes controle

DvD - 05-11-2016 @ 14:38

Huisartsen adviseren diabetespatiënten een jaarlijkse oogcontrole. Dit om mogelijke complicaties van diabetes aan de ogen te voorkomen. Bij iedere controle worden gezichtsscherpte, oogdruk en brilsterkte geregistreerd.

Er vindt een spleetlamponderzoek plaats en er worden netvliesfoto’s gemaakt. De uitkomsten hiervan worden opgeslagen en gerapporteerd aan de huisarts. Bij de geringste afwijking beoordeelt de optometrist of het nodig is om de patiënt via de huisarts naar een oogarts door te verwijzen. Het totale onderzoek duurt ongeveer 30 minuten en de uitslag wordt direct doorgestuurd naar de huisarts. Als de optometrist tekenen van aantasting van de bloedvaatjes vindt, zal hij doorverwijzen naar de oogarts. Deze zal de diagnose stellen en kan, indien nodig, een behandeling starten.

Bij het maken van netvliesfoto’s worden de ogen meestal gedruppeld. Dankzij deze druppels blijven de pupillen wijd open en reageren ze niet meer op licht. Dit is noodzakelijk om goede netvliesfoto’s te kunnen maken. Nadelen zijn dat de patiënt zo’n drie uur lang een minder scherp zicht heeft en de ogen lichtgevoelig zijn. Autorijden na dit onderzoek wordt dan ook afgeraden. Aangeraden wordt om een zonnebril mee te nemen. De diabetescontrole wordt eventueel volledig vergoed door zorgverzekeraars.

Bij de volgende oogwereld vestigingen kunt u terecht voor een diabetes controle:
  • Oogwereld Bellottica in Tilburg
  • De Groot Optiek in Hendrik-Ido-Ambacht

storelocator.gif

HOME | WEBSHOP | AFSPRAAK MAKEN | ACTIES

Het artikel is toegevoegd aan je winkelwagentje.

Verder shoppen Afrekenen