Oogwereld nieuws

De computerbril

DvD - 17-01-2017 @ 10:06

Een computerbril is niet meer weg te denken. Op het werk en thuis kijken mensen soms urenlang naar een beeldscherm en dat vormt een behoorlijke belasting voor de ogen. Sommige proberen dit te compenseren door een andere lichaamshouding aan te nemen, maar dat kan weer leiden tot pijn in je rug, nek en/of schouders. Helaas helpt een gewone leesbril niet, omdat de afstand van uw ogen tot het beeldscherm veel groter is. Een computerbril wordt daar precies op aangemeten.

Een computerbril kan helpen bij:
  • Vermoeide of geïrriteerde ogen
  • Hoofdpijn
  • Concentratieproblemen
  • Nekklachten
Hieronder leggen we in het kort uit waarom andere soorten brillen als verte-, lees- of multifocale bril niet helpen bij klachten als u langdurig achter een beeldscherm zit.

Vertebril
Deze bril helpt mensen scherp te zien over langere afstanden. Zolang uw ogen de brilsterkte kunnen compenseren, kunt u ook dichtbij goed zien. Het compenseer vermogen van uw ogen loopt echter terug wanneer u de 40 passeert. Wie veel achter de computer zit, kan dan last krijgen van vermoeide, geïrriteerde ogen, doordat ze harder moeten werken om scherp te stellen op het beeldscherm.

Leesbril
In de loop der jaren kunnen uw ogen steeds minder van dichtbij scherp stellen. Een leesbril corrigeert dat. Het scherptepunt van een leesbril is echter te kort om de afstand naar een computerbeeldscherm te overbruggen.

Multifocale bril
Multifunctioneel, is de multifocale bril. Deze wordt namelijk gebruikt om alle afstanden scherp te kunnen zien, van dichtbij tot veraf. Alle benodigde sterktes zijn in deze brillenglazen verwerkt. Alleen is het gebied dat geschikt is voor de afstand naar een computerscherm zeer beperkt.

1_visualbeeldscherm.jpg

Eigenlijk is het woord computerbril of beeldschermbril veel te beperkt. Want er kan zich zoveel meer afspelen binnen een bereik van twee meter. Zo kunnen ook muzikanten, schilders, kunstenaars en koks bijzonder veel gemak hebben van een ‘computerbril’.

De kosten van een computerbril kunnen nogal uiteenlopen. Dat heeft vooral te maken met het type glas, de kwaliteit ervan en de afstanden die de glazen moeten overbruggen. Of (een deel van) de kosten van een computerbril vergoed worden, verschilt per zorgverzekeraar en het pakket dat u heeft afgesloten. Het is altijd raadzaam uw polisvoorwaarden erop na te slaan. Wij kunnen in de winkel ook de hoogte van uw vergoeding uitrekenen. Daarnaast bestaat de kans dat uw werkgever (een deel van) de kosten voor zijn rekening neemt. In sommige gevallen is uw werkgever zelfs verplicht om een beeldschermbril beschikbaar te stellen. Bijvoorbeeld voor werknemers die kampen met ouderdomsverziendheid en het grootste deel van hun werk achter een beeldscherm doen.

De voordelen:
Helder en scherp zicht op elke afstand tot 2 meter, zonder dat je ogen zich daarvoor erg hoeven in te spannen. Klachten als geirriteerde ogen zijn daarmee verleden tijd. Het concentratievermogen neemt toe. Een breed gezichtsveld op beeldscherm en toetsenbord in een natuurlijke hoofdhouding. Dit verkleint de kans op ergonomische klachten, zoals rug- en nekpijn en verkrampte schouders. Het sterkteverschil van een computerbril verloopt zeer geleidelijk. Dat geeft een heel rustig beeld met minimale vertekening.


 
Een computerbril is verkrijgbaar vanaf € 368,-
en als 2e bril al vanaf € 298,- *Informeer bij uw werkgever of deze een computerbril vergoed.

Een computerbril is vaak een noodzaak geworden omwille van het werk en niet om privé-redenen. Daarom is het zo dat een computerbril vergoed kan worden door de werkgever. De ARBO-wet heeft geregeld dat u, als u veel achter een computer werkt, recht heeft op een oogonderzoek en in bepaalde gevallen ook op een computerbril.

Twijfelt u aan de conditie van uw ogen, maak dan een afspraak voor een oogonderzoek.

* Informeer in de winkel naar  de mogelijkheden.
 
storelocator.gif

HOME | WEBSHOP | AFSPRAAK MAKEN | ACTIES

Het artikel is toegevoegd aan je winkelwagentje.

Verder shoppen Afrekenen