Oogwereld nieuws

COLUMN: Geef die hockeyster toch lenzen

DvD - 21-01-2017 @ 15:57

Stef is opticien én optometrist. Alles wat hij ziet, schrijft -ie op. In deze column ziet hij hoe de 10- jarige Nikki op het hockeyveld de ene na de andere kans om zeep helpt …

Willem heet-ie, de vader van Nikki. Boom van een kerel, brede schouders, hij had op het rugbyveld niet misstaan. Hij is zo fanatiek als een voetbalvader, maar staat wekelijks naast mij langs de lijn van het hockeyveld. Zijn aandacht is vooral op Nikki gericht, zijn Nikki. Net tien is ze en ze speelt in hetzelfde team als mijn dochter. Ik zeg niet veel, sta met mijn armen over elkaar en kijk toe. Soms kijk ik naar Willem, die mij na elke mislukte aanval verbaast aankijkt met een blik van: daar snap je toch niks van?
 
Je dochter heeft talent, maar inderdaad, geen lenzen. Dat is het probleem.

Ja, ik snap het wel. Zijn dochter mist veel kansen. Voor open doel ook. Ze heeft een prachtige bril: dun blauw montuur, eigenwijs. Maar die ligt in de kleedkamer, keurig in een brillenkoker. Ik kijk hem glimlachend aan. Niet om hem woest te maken, maar omdat ik hem iets wil uitleggen. Hij begrijpt het signaal. 
 
“Het zijn d’r ogen hè?” 

Zijn blik gaat weer richting het veld, z’n handen vastberaden onder z’n oksels, zoals Matthijs van Nieuwkerk kan staan als hij DWDD aankondigt. “Jammer dat ze met lenzen moet wachten totdat haar ogen volgroeid zijn.”

Deze fabeltjes over kinderogen hoor ik regelmatig. Kinderen zouden pas aan lenzen kunnen beginnen als de sterkte stabiel blijft en de ogen volgroeid zijn. Dat klopt niet. Er zijn steeds meer kinderen van zelfs een jaar of zeven die contactlenzen dragen. Dat kan geen kwaad. Sterker nog: jongeren die wat ouder zijn, nemen het over het algemeen niet zo nauw met de hygiëne en halen geregeld in rokerige ruimten een nachtje door, wat ook niet gezond is voor lens en oog. “Je dochter heeft talent,” zeg ik. “Maar inderdaad, geen lenzen. Dat is het probleem.”
“Klopt,” knikt Willem, “nog een paar jaar wachten.” Ik kijk hem weer aan terwijl er een hockeybal net langs zijn benen stuitert. Hij gooide hem naar mijn aanstormende dochter, die hem probleemloos met één hand vangt. Willem kijkt ervan op. “Lenzen, Willem”, zeg ik. “En mijn dochter is even oud als Nikki. Geen enkel probleem.” Hij kijkt verbaasd. “Het is onzin, dat ze dat nog niet mogen”, ga ik door. “Er zijn zelfs aanwijzingen dat bijziendheid wordt geremd als kinderen op vroege leeftijd al een bepaald type lenzen dragen. 
 
Lenzen bij jonge kinderen zijn wel degelijk mogelijk en het gaat vaak heel goed.

Willem knikt en legt een hand op mijn schouder. “Goed dat je het zegt, Stef, ik geloofde die verhalen altijd. Nikki wil al langer lenzen, maar ik dacht dat het nog niet kon. Na het weekend maken we meteen een afspraak.” Dan kijkt hij weer voor zich uit.

“Anders nog iets?” vraag ik.
“Ja, bakkie koffie, lekker.”
We schieten beiden in de lach. Het is fijn langs de lijn.

Stef  
storelocator.gif

HOME | WEBSHOP | AFSPRAAK MAKEN | ACTIES

Het artikel is toegevoegd aan je winkelwagentje.

Verder shoppen Afrekenen