Oogwereld nieuws

COLUMN: Een oogmeting zonder verdoving

DvD - 19-12-2016 @ 11:59

Stef is opticien én optometrist. Alles wat hij ziet, schrijft -ie op. In deze column twijfelt zwager Ruben of hij voor Ray-Ban of Tag Heuer gaat. Stef besluit tot het geven van een onnavolgbaar college…

‘Het zit zo Stef, ik kan geen keuzes maken’, zei mijn  zwager. ‘Keuzes maken?’, vroeg ik. ‘Ja, ik moet een bril. Maar je hebt natuurlijk Tag Heuer, die is heel hip. Of gewoon Ray-Ban. Of Lindberg, uit Denemarken. Of Silhouette. Ja, ik heb me heel goed voorbereid. Nu nog een keuze maken.’ ‘Dat is moeilijk kiezen ja’, mompelde ik. Toen keek ik hem streng aan. ‘Heb jij eigenlijk gedacht aan fixatie disparatie? Of weet je iets van eventuele macula degeneratie?’ Een zucht volgde.
 
Maak je niet druk, een meting kan zonder verdoving hoor.

‘Stap deze week eens binnen’, opperde ik. ‘En dan?’, vroeg hij met een benauwde blik. Ik glimlachte. ‘Maak je niet druk, een meting kan zonder verdoving hoor.’ Ik lachte, hij niet. Ik ging verder. ‘Ruben, ik zeg dit niet om je te beledigen, maar jouw keuzestress is een verspilling van tijd. Het is hetzelfde als de autodealer die vraagt: wat zoekt u en jij zegt: ja, ik twijfel tussen een zwarte en een blauwe.’ Ruben knikte.

‘Jij bent benieuwd naar de laatste trends. Weten wat de hipste merken zijn, en wat ik als optiekspecialist in huis heb. Wij geven graag een goed advies en daarvoor is het handig dat we erachter komen waar dat advies over moet gaan. Jij kunt een mooie bril kiezen, maar als wij eerst grondig onderzoek hebben gedaan, kan het zomaar dat dit model en de glazen technisch helemaal niet passen. Dat die bril niet geschikt is voor jou.’ ‘Ik wist niet dat dat kon’, zei Ruben.
 
‘Kom gewoon eens bij ons langs, dan krijg je eerst een oogmeting. 

Dan doen we een snelle screening via de Visioffice van Essilor. Die meet objectief heel snel het oog. Wat jij ziet komt op je netvlies terecht en deze screening vertelt ook hoe zuiver het wordt afgebeeld. Vooral in de schemer en het donker. Hoe ervaren jouw ogen aanstormende koplampen? Is er sprake van te veel aberratie door de media, waardoor de beelden op het netvlies uit elkaar spatten? Heb je daardoor veel slechter beeld? Dat kunnen we per oog meten.’ Ruben knikte weer.
 
‘Maar dan weten we nog niet: hoe het linker- en rechteroog samenwerken. 

Ook dat is belangrijk. Daarom doen we na een subjectieve monoculaire oogmeting een subjectieve binoculaire oogmeting waardoor de samenwerking in orde komt. Ik zet een grote voorzetbril op, dan kan ik met glazen wisselen en let ik ook op je houding, of je misschien schuin kijkt. Dat je het beeld aan het compenseren bent. Tevens maken we een oog wazig, daar raken je hersenen van in de war en zo kunnen we elk oog zonder invloed van accommodatie meten. Als we die balans hebben gecreëerd doen we je nog een polar-filter voor. 
 
Zo kunnen we zien en checken of het snijpunt goed in het midden staat. 

Is dat niet in orde, dan kunnen we dat door middel van een prisma-voorschrift corrigeren.’ Ruben streek zuchtend door zijn haar.
‘Dus ik kijk heel goed naar de samenwerking en of de ogen te veel naar binnen of buiten geaccommodeerd zijn. Na een fixatie disparatie met specifieke glazen kunnen wij regelen dat je ogen mooier naar het beeld worden afgebogen.’

‘En dan?’, vroeg Ruben terwijl hij op zijn horloge keek.‘Dan gaan we pas kijken of het een Ray-Ban of een Tag Heuer wordt. Jij nog wat drinken?’


Stef
 
storelocator.gif

HOME | WEBSHOP | AFSPRAAK MAKEN | ACTIES

 

Het artikel is toegevoegd aan je winkelwagentje.

Verder shoppen Afrekenen