Oogwereld nieuws

COLUMN: Contactlenzen moet je niet schoonmaken met spuug

DvD - 10-01-2017 @ 12:07

Stef is opticien én optometrist. Alles wat hij ziet, schrijft -ie op. In deze aflevering moet hij een klant uitleggen dat spuug toch niet het allerbeste middel is om je lenzen te reinigen. Nogal wiedes.

‘Dat bakkie, waar is dat?’ Ik keek even verschrikt om. Wat bedoelde ze nu weer? Ze is Natasja, onze stagiaire. Een lieve meid, maar met een beetje plat accent en soms niet al te tactvol als ze iets wil weten.
‘Bakkie?’, vroeg ik licht sarcastisch. ‘Ja, dat trilbakkie.’ Een tikkeltje belerend zei ik: ‘Je hebt het wel over het ultrasonische reinigingsapparaat waarmee we soms brillen schoonmaken’. Ze lachte ineens verlegen. ‘Ja dat bedoel ik.’

Ik wees naar een plank in de winkel en meteen zette ze haar bril af en smeet hem in ‘het bakkie’. Smeet ja. Niets gaat bij haar met beleid. Bijna een uur later hoorde ik de reiniger nog steeds trillen waardoor ik er ronduit chagrijnig van werd. Ik haalde haar bril uit het reinigingsapparaat en borg hem op in een la. Toen zij even later terugkwam, gilde ze. ‘Me bril!

Quasi nonchalant vroeg ik: ‘Lag die nog in het reinigingsbakje? Maar wist je dan niet dat je bril na twintig minuten oplost?’ ‘Ze stak de nieuwe lenzen in haar mond en plopte ze daarna hop, tegen haar ogen’. ‘Dat méén je niet!’ Ze trok wit weg. Daarom toverde ik de bril maar weer tevoorschijn en benadrukte dat vijf minuten reinigen meer dan genoeg was. Je zag de opluchting van haar gezicht afdruipen.
 
En haar bril was zo schoon als nooit tevoren. 

En schoon is belangrijk, hoewel sommige klanten daar nogal een aparte schoonmaakmethode op na houden. Diezelfde ochtend kwam een klant twee nieuwe lenzen omwisselen. Ik liet ze zien en vertelde dat er op de oude omruilgarantie zat. Als de sterkte nogal afwijkt na controle, kun je de lenzen weer omruilen. Waarop die mevrouw het presteerde om voor mijn neus aan de balie haar oude lenzen uit te ‘ploppen’, de nieuwe aan te pakken met haar vingers en de lens in haar mond te nemen en daarna tegen haar oog te duwen. Nu trok ik wit weg.

‘Neem me niet kwalijk hoor’, zei ik, ‘maar ik moet hier toch echt het goede voorbeeld geven’, zei ik. Wanneer je je lenzen in wilt doen, was je eerst je handen. Daarna gebruik metrisch contactlensvloeistof om je lenzen te zetten. Die maak je niet schoon met spuug! Dat zit vol bacteriën en als je net een schaafwondje in je hoornvlies hebt, loop je zwaar het risico dat foute bacteriën zich erin nestelen en enorm gaan ontsteken. ‘Geloof me, daar zit je niet op te wachten’, zei ik streng.

Ik stelde haar gerust, terwijl ze me geschrokken aankeek. ‘U bent niet de eerste en zeker niet de laatste’, zei ik op milde toon. 
 
Maar let er een beetje op, hè?’ 

Ik wenste haar nog veel plezier met haar nieuwe lenzen. ‘Maakt het nog uit met welk reinigingsmiddel ik ze schoonmaak?’ Voordat ik kon uitleggen dat dit heel belangrijk was draaide Natasja haar hoofd om. ‘Stop ze gewoon in zo’n bakkie! Maar niet te lang erin houwen hoor, dan lossen ze op!’ De klant fronste haar wenkbrauwen. Ik fronste mijn wenkbrauwen. Ik had weer een hoop uit te leggen…


Stef
storelocator.gif

HOME | WEBSHOP | AFSPRAAK MAKEN | ACTIES

 

Het artikel is toegevoegd aan je winkelwagentje.

Verder shoppen Afrekenen