Verziendheid

Heb je klachten of twijfels over jouw zicht?

Blijf er niet mee rondlopen. Neem contact op met één van onze winkels bij jou in de buurt. Onze meesters voor het oog staan voor je klaar.

vind jouw vestiging

Maak een afspraak

Wat is verziendheid?

Wanneer je verziend bent, betekent dit dat je van dichtbij niet scherp kunt zien. Hoe dichterbij een voorwerp komt, hoe slechter je je op dit voorwerp kunt focussen. De term verziendheid verwijst dan ook naar het scherp zien van objecten die ver weg staan. Verziendheid wordt ook wel hyperopie genoemd en is het tegenovergestelde van bijziendheid. Wanneer je verziend bent heb je een plussterkte, bijvoorbeeld +2.75, en wanneer je bijziend bent heb je een minsterkte, bijvoorbeeld –2.75.

Symptomen van verziendheid

  • Mensen die verziend zijn kunnen voorwerpen die dichtbij staan niet scherp zien. Dit komt vaak tot uiting tijdens het focussen op één onderwerp, bijvoorbeeld tijdens studie of werk.

  • Naast onscherp zicht leidt verziendheid vaak tot hoofdpijn en vermoeide ogen.

Wat is de oorzaak van verziendheid?

Verziendheid heeft 2 verschillende oorzaken:

  • Een te kort oog. Dit betekent dat de afstand tussen de voorkant van het oog (hoornvlies) en de achterkant van het oog (netvlies) te klein is. De lichtstralen komen hierdoor terecht achter het netvlies terecht in plaats van erop.

  • Een te platte hoornvlies of ooglens. Doordat lichtstralen niet voldoende worden gebroken komen ze achter het netvlies terecht in plaats van erop.

Doordat het brandpunt van de lichtstralen achter het netvlies terechtkomt, leidt dit tot wazig zicht.

Is verziendheid erfelijk?

Verziendheid kan erfelijk zijn. Echter, vaak merk je pas iets van verziendheid wanneer je ouder wordt. Over het algemeen krijgen de meeste mensen dan ook last van verziendheid wanneer zij een middelbare leeftijd naderen of bereiken. Gelukkig zijn er tal van kijkoplossingen voor mensen die verziend zijn, bijvoorbeeld contactlenzen, een bril of een laserbehandeling.

Wij staan voor je klaar

Moet je je telefoon steeds verder weg houden om te kunnen lezen wat er op het scherm staat? Dan bestaat de kans dat je verziend bent.Maak een afspraak bij één van onze winkels voor een oogmeting.

vind jouw vestiging

Maak een afspraak

Wat voor klachten heb je?

Heb je klachten of twijfels over jouw zicht?

Blijf er niet mee rondlopen. Neem contact op met één van de winkels bij jou in de buurt. Onze meesters voor het oog staan voor je klaar.

vind jouw vestiging

Maak een afspraak