Starten met lenzen

Start je met lenzen dragen? Enkele handige weetjes!

Redenen genoeg om lenzen te dragen. Misschien zijn lenzen gewoon handiger voor je werk of je hobby, of sta je gewoon beter zonder bril. Als je wil starten met lenzen dragen zijn onze opticiens bij Oogwereld the place to be! We nemen uitgebreid de tijd om je te adviseren bij de keuze van je lenzen en samen met jou het in- en uitnemen te oefenen. Deze tips lezen is uiteraard een goed begin.

 

Starten met lenzen dragen, waarom eigenlijk?

  • Discreet & onzichtbaar. Niemand zal merken dat je lenzen draagt en een montuur is niet langer bepalend voor je look.
  • Praktisch. Vaarwel aangedampte brillenglazen bij wisselende temperaturen! Ideaal voor sporters.
  • Geen dure bril die stuk kan gaan tijdens je training en je hebt een breder gezichtsveld wat je prestaties alleen maar bevordert.

Waarom je beter geen lenzen in de supermarkt koopt

Voor je kan starten met lenzen dragen laat je best eerst je ogen nameten. Wist je dat de sterkte van je bril en je contactlenzen haast nooit exact hetzelfde zijn? Dit komt omdat een lens direct contact maakt met je oog. Je eerste lenzen koop je dus maar beter niet zomaar in de supermarkt, maar wel bij een gespecialiseerde opticien.

Kies voor een lens op maat van jouw ogen en je levensstijl

Net zoals bij brilglazen bestaan er heel wat varianten in contactlenzen. Je kan de verschillende types lenzen indelen volgens de draagtijd, maar sommige lenzen zijn ook aangepast aan een specifiek zichtprobleem.

Lenzen volgens draaguur

  • Daglenzen zijn zachte contactlenzen die je na één dag dragen weggooit. Ideaal voor op vakantie, tijdens het sporten of als test wanneer je wil starten met lenzen dragen!
  • Weeklenzen en maandlenzen zijn eveneens zachte contactlenzen die een langere periode meegaan. Belangrijk om weten: deze lenzen vereisen een correcte bewaring en reiniging om je ogen gezond te houden. Dit type lens kies je best wanneer je regelmatig lenzen wil dragen en bereid bent om elke dag je lenzen te onderhouden.

Oplossingen voor specifieke zichtuitdagingen

  • Torische lenzen bevatten een cilinder en worden speciaal ontwikkeld voor ogen met astigmatisme of cilinderafwijking, waarbij je zowel dichtbij als veraf onscherp ziet. Een standaard contactlens kan slechts één sterkte corrigeren, maar met een speciale torische lens kan je beide correcties opvangen.
  • Multifocale lenzen zorgen ervoor dat je zowel veraf als dichtbij goed kan zien. Ze bestaan uit drie kijkvelden: veraf, dichtbij en tussenin. In tegenstelling tot multifocale brilglazen wennen je ogen met deze lenzen relatief gemakkelijk tussen de verschillende velden. Een aanrader tijdens het sporten of het autorijden. Ook wanneer je iets ouder wordt en een leesbril nodig hebt, bieden multifocale lenzen een praktische oplossing. Geen zoektocht meer naar je leesbril en steeds je bril op- en afzetten is ook niet meer nodig!

Slapen, zwemmen en andere praktische lenzen weetjes

Lenzen zitten vaak zo comfortabel dat je haast vergeet dat je ze draagt. Toch kan je beter niet slapen met je lenzen. Dat kan resulteren in droge ogen en nadien zelfs tot allerlei ooginfecties. Een kort dutje doen met lenzen in, kan wel.
Ben je een fervente zwemmer of draag je liever geen bril op vakantie? Je kan met je lenzen zwemmen, maar je schermt in dat geval je ogen best af met een aangepaste zwembril. Zwembadwater bevat namelijk bacteriën en andere micro-organismen die je lenzen kunnen aantasten. Geen zwembril bij de hand? Dan duik je beter het zwembad in zonder je lenzen!
Make-up aanbrengen en lenzen dragen? Dat kan mits het volgen van onderstaand stappenplan:
1. Breng eerst je lenzen in en start dan pas met het aanbrengen van je make-up. Zo voorkom je kleine deeltjes make-up tussen je hoornvlies en je lenzen.
2. Propere handen zijn extra belangrijk wanneer je lenzen in- en uitneemt. Was dus zeker je handen voor het inbrengen van je lenzen.
3. Make-up op je ogen is geen probleem, maar blijf ver weg van een potloodlijntje aan de binnenkant van je ooglid. Voor je lens betekent dat lijntje immers enkel vet en vuil. Dat kan je zicht belemmeren en je lenzen aantasten.
4. Gebruik bij voorkeur hypoallergene make-up en vermijd schoonheidsproducten op basis van olie om vet op je lenzen te voorkomen.
Vervang je mascara en oogpotlood regelmatig! Vooral de borsteltjes van je mascara worden na verloop van tijd een broeihaard van bacteriën die je liever niet in de buurt van je lenzen en je ogen krijgt.

Vanaf welke leeftijd kan je starten met lenzen dragen?

Op starten met lenzen dragen staat geen echte leeftijdsgrens. Van zodra een kind voldoende zelfstandig en verantwoordelijk is om de lenzen te onderhouden, kan je in principe van start. Algemeen nemen we aan dat tien of twaalf jaar een goede startleeftijd is. TIP Niet zeker of je kind al klaar is voor lenzen? Start met daglenzen, deze hebben weinig onderhoud nodig en zijn ideaal voor deeltijds gebruik.

Toch nog een vraag?

Loop gerust eens binnen en krijg antwoorden op je lensvragen! Tot snel!