Met je bril of lenzen op reis? Eerst deze tips lezen!

Voor je je valiezen dicht ritst...

Laat je vakantie niet in het water vallen door vervelende oogkwalen, slecht zicht of een onverwachte boete omdat je geen verplichte reservebril bij had. Met de vakantietips van Oogwereld kan je met je bril en/of lenzen op reis vertrekken zonder onnodige ergernis om volop van je vakantie te genieten.

 

Enkele tips als je met bril of lenzen op reis vertrekt

Reservebril verplicht!

Je kan maar beter een tweede bril in de auto leggen, want in sommige landen is een reservebril verplicht. Onder meer in Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Spanje en Portugal riskeer je een boete als je geen reservebril kan voorleggen en dat geldt ook als je contactlenzen draagt. Soms moet je zelfs een reservebril én een voorschrift van de oogarts of opticien kunnen voorleggen. Het is dus zeker verstandig om voor je afreis nog even een oogmeting te laten doen en het voorschrift digitaal op te slaan. Zo heb je bovendien de nodige info op zak voor de lokale optieker als je bril sneuvelt op vakantie.

Vergeet de kinderen niet!

Gaan je kinderen mee op vakantie? Dan doe je er goed aan om voor hen een kwalitatieve zonnebril met degelijke UV-bescherming te voorzien om hen te beschermen tegen blijvende oogschade. Hun oogjes zijn immers extra gevoelig voor schadelijk blauw licht en UV-straling.

Lange autorit voor de boeg?

Als je ’s nachts rijdt, is een nachtbril zeker een aanrader. Zo’n nachtbril filtert felle lichtstralen (van de koplampen van tegenliggers bijvoorbeeld). Daardoor heb je een optimale contrastwaarneming en geraken je ogen minder snel vermoeid. Ook handig zijn gepolariseerde brillenglazen. Die houden lichtweerkaatsing (door tegenliggers bv) én schitteringen op het wegdek (door water en sneeuw bv) tegen. Met autobril met gepolariseerde glazen ga je een aangename en veilige rit tegemoet.

Voor de sportieve vakantiegangers

Als je een actieve vakantie gepland hebt, is een aangepaste sportbril zeker geen overbodige luxe. Een zwembril op sterkte bijvoorbeeld of een aangepaste loop- of fietsbril die de zweetdruppels uit je ogen houdt bij training in warmere oorden.

Extra reistips voor lensdragers

Met je lenzen op reis? Hoe comfortabel je contactlenzen thuis ook zijn, op vakantie kunnen ze net een doorn in het oog worden. Airconditioning in hotelkamers, chloorrijke zwembaden, bedenkelijke waterkwaliteit en zand zijn de voornaamste oorzaken van droge, jeukende en prikkende ogen. Daarom neem je best een reservebril mee op reis zodat je kan afwisselen als het nodig is. Met deze tips kan je echter al heel wat contactlens ongemakken vermijden:

Beter niet met contactlenzen op het vliegtuig

De droge lucht en de specifieke luchtcirculatie in de cabine maken reizen met contactlenzen soms erg onaangenaam. Je lenzen uitdoen op de beperkte ruimte van je zitplaats of de toiletcabine is bovendien allesbehalve eenvoudig, zeker bij turbulentie.

Als je toch met lenzen op vliegreis gaat

Steek dan zeker wat lenzenvloeistof in je handbagage. Maar let op voor de toegestane hoeveelheid vloeistof (100 ml max.) en de verpakkingsinstructies! Om geïrriteerde ogen te vermijden, kan je ook best de ventilatie boven je stoel uitschakelen.

Opletten met lenzen op het strand

Leuk die parelwitte zandkorrels. Tot ze tussen je contactlenzen en je oogbol geraken. Je kan daarom beter niet je lenzen wisselen op het strand. En draag zeker en vast een degelijke zonnebril!

Aanlokkelijk hé, dat water?

Bezin eer je begint als het op water aankomt. Chloorrijk zwemwater en zout zeewater zijn een no-go voor lenzendragers. Tenzij je een zwembrilletje gebruikt natuurlijk. Denk ook 2 keer na voor je je lenzen afspoelt met kraantjeswater. Dat is namelijk niet altijd even zuiver. Kies altijd voor lenzenvloeistof en was je handen grondig voor je je ogen aanraakt!

Reservebril én reservelenzen!

Neem een reservebril en voldoende reservelenzen mee op reis. Steek extra daglenzen en lenzenvloeistof in je bagage én in de handbagage. Zo heb je toch een oplossing als je bagage verloren gaat of gestolen wordt en als je lenzenvloeistof uitloopt.

Wat valt er nog te zien op reis?

Ga je walvissen, dolfijnen of vogels spotten op reis en zijn de landschappen op je bestemming adembenemend? Met een kwalitatieve verrekijker in de hand, kan je er nog veel meer van genieten!

Maar eerst....

Spring even binnen bij Oogwereld in één van onze winkels voor je met je bril of lenzen op reis vertrekt. Zo ben je gerust dat je alles bij hebt om volop van je vakantie te genieten. Tot binnenkort!