nostalisch & tijdloos

Ray-ban

Ray-Ban is een van oorsprong Amerikaans merk dat zonnebrillen op de markt brengt. Tegenwoordig maakt Ray-Ban ook ook reguliere brillen. Ray-Ban begon in 1937 als bedrijf opgericht door Bausch & Lomb. Het merk ontwikkelde de ware klassiekers op het gebied van zonnebrillen: de aviator en de wayfarer.

Ray Ban
Ray Ban

Tegenwoordig zijn Ray-Ban zonnebrillen nog steeds het summum voor degenen die op zoek zijn naar een zonnebril die er perfect uitziet, je eigen individuele look onderstreept en je goed beschermt tegen de zon. Gaat u goed met een Ray-Ban om, dan gaat de zonnebril een leven lang mee.

Geschiedenis van Ray-Ban

De roots van merk Ray-Ban beginnen rond het jaar 1920, toen nieuwe vliegtuigen het mogelijk maakte voor mensen om hoger en verder te vliegen dan voorheen. Piloten van de Amerikaanse luchtmacht begonnen te klagen over hoofdpijn en hoogteziektes, vanwege de schittering van de zon.

In opdracht van de US Army Air Corps werd Bausch & Lomb uit New York, fabrikant van medische uitrustingen, in 1929 gevraagd om een nieuw soort bril te ontwikkelen. Een speciale bril voor piloten in het leger, waardoor de klachten zouden stoppen.

Bausch & Lomb ontwikkelde in 1936 een zonnebril met een plastic frame. De bril had groene lenzen die de schittering van de zon konden stoppen, zonder dat dit ten koste ging van het gezichtsvermogen van de piloten. Dit was de eerste versie van de Aviator.

Een jaar later werd het nieuwe model aangepast en werd het frame van metaal. Bausch & Lomb legde de patenten voor het model vast en de bril kreeg een naam: Ray-Ban Aviator. De bril werd een succes en is dit nog steeds. In de jaren die volgden bracht het merk nieuwe modellen op de markt en stak zij tijd en geld in de doorontwikkeling van de bril. 

Jaren daarna, in 1952, kwam het volgende succesvolle model op de markt, dat nu één van de klassiekers van het merk is. De Ray-Ban Wayfarer.

In de jaren 60, 70 en 80 werd het merk steeds populairder. Het feit dat de Ray-Ban in steeds meer films te zien was, droeg hier aan bij. De jaren 90 stonden in het teken van toenemende concurrentie. Dit leidde uiteindelijk tot de verkoop aan het Italiaanse brillenbedrijf Luxottica.